Jesień jest porą roku od której otrzymujemy z ogrodu wiele wspaniałych darów, które możemy na różne sposoby przygotować w kuchni. Niezwykle nowych doznań kulinarnych dostarczyła dzieciom zupa dyniowa, którą wspólnie przygotowaliśmy w przedszkolu. Jak dowiedziałyśmy się od dzieci dynie zazwyczaj w wielu domach służą jako jesienna dekoracja, a przecież można dynię również wykorzystać w kuchni. Jest niezwykle zdrowa, zawiera m.in.. takie witaminy jak: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Dzieciom zupa dyniowa bardzo przypadła do gustu. Dzieci obiecały, że taką zupę przygotują wraz z rodzicami w domu.
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Publiczne Przedszkole w Szwarszowicach